jak zasiać rzeżuchę na święta

Najprostszy i stary sposób posiania dekoracyjnej ,zdrowej  rzeżuchy .Żeby uzyskać piękną dekorację na święta  z rzeżuchy potrzebna będzie wata,pojemnik po maśle lub jogurcie (zależy jak dużą dekorację chcemy) podstawka,nasiona rzeżuchy.Pojemnik odwracamy do góry dnem,ustawiamy na podstawce,nakładamy równo watę ,zwilżamy wodą .Następnie równomiernie posypujemy nasionami rzeżuchy.Aby uzyskać szybki efekt wzrostu ,należy okryć pojemnik torebką foliową,tak by znajdowało się w środku powietrze ,a torebka nie przylegała do waty,zawijając woreczek pod spodem .Codziennie zraszamy nasiona,ustawiamy pojemnik w ciepłym i słonecznym miejscu.Pierwsze efekty wzrostu kiełków możemy zauważyć już na drugi lub trzeci dzień.




 Świeża rzeżucha  to prawdziwa skarbnica witamin: A, C, K, a także B2, B6 i kwasu foliowego oraz składników mineralnych: wapnia, żelaza, magnezu, potasu, jodu, miedzi i manganu. Jedzenie rzeżuchy zalecane jest osobom cierpiącym na cukrzycę (obniża poziom cukru we krwi, zaś zawarty w niej chrom wspomaga prawidłową pracę trzustki), osteoporozę (ze względu na wapń i mangan), anemię, dolegliwości tarczycy, chorobę wieńcową, reumatyzm, mających kłopoty z krążeniem, z problemami skórnymi i z paznokciami. Rzeżucha ma właściwości oczyszczające nasz organizm, poprawia apetyt i wspomaga trawienie. Działa dezynfekująco na jamę ustną i układ pokarmowy. Nie można jednak objadać się nią ponad miarę, gdyż jest silnie moczopędna. Jeśli zjemy jej za dużo, może spowodować stan zapalny pęcherza. Kilka porcji wielkości łyżeczki od herbaty w zupełności wystarczy w ciągu doby. Rzeżucha jest też świetnym kosmetykiem, poprawia wygląd skóry i paznokci, znikają wysypki i egzema. Kto codziennie doda trochę rzeżuchy do sałatek i kanapek ma o wiele więcej sił życiowych i piękne włosy. Poprzez zawartą w niej siarkę, krew nasycona tym pierwiastkiem pobudza skórę i cebulki włosowe do energicznej produkcji. Tak samo działa sok z rzeżuchy wcierany we włosy. Świeżym sokiem można przemywać twarz, by rozjaśnić plamy, piegi i przebarwienia. Rzeżucha zawiera olejki eteryczne w skład których wchodzą związki siarki (np. glikozyd izosiarkocyjanowy) i przez to nadaje tej roślinie specyficzny smak. Roślina ta mimo swojego wyrazistego smaku jest doskonałym dodatkiem do różnych potraw. Nadaje się nie tylko do kanapek, ale także do różnego rodzaju, sałatek, surówek, zup, sosów czy masła. Dzięki niej potrawy nabierają oryginalnego i wyrazistego smaku.
http://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,Rzezucha-ciekawostki-i-wartosci-odzywcze.html

Komentarze

Popularne posty