Zapiekanka brokułowa pod beszamelem
Szybka i prosta zapiekanka ,kolejny przepis zupełnie autorski .Zainspirował mnie tylko inny podobny przepis.Wyszło pysznie polecam,nawet ten kto nie lubi brokułów,myślę,że przypadłyby mu do gustu w takiej wersji ;)
Składniki:
Brokuł podzielić na różyczki, obgotować w osolonej wodzie.Przygotować sos: masło i mąkę rozgrzać na złoto.Wlać mleko energicznie mieszając ,aż powstanie masa.Na koniec doprawić do smaku gałką i solą.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć makaron ,kurczaka,brokuły,polać gotowym sosem.Zapiekamy ok 30 minut w 180 C.
Składniki:
- Makaron świderki lub wstążki 30 dag
- 1 mały brokuł (mogą być mrożone)
- filet z kurczaka podwójna pierś
- 3 ząbki czosnku
- przyprawa kucharek
- mąka ok 2 łyżki
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- gałka muszkatołowa
- sól
Brokuł podzielić na różyczki, obgotować w osolonej wodzie.Przygotować sos: masło i mąkę rozgrzać na złoto.Wlać mleko energicznie mieszając ,aż powstanie masa.Na koniec doprawić do smaku gałką i solą.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć makaron ,kurczaka,brokuły,polać gotowym sosem.Zapiekamy ok 30 minut w 180 C.
Brokuły gotowane
Masa netto: 60 g
Brokuły, po obróbce termicznej, gotowane w wodzie; na parze odsączone, bez soli.
1 różyczka ma średnicę 8 -15 cm, wagę 20 g - 60 g
Witaminy:
- Witamina A
- Beta-karoten
- Witamina B5 (kwas pantotenowy)
- Witamina B1 (tiamina, aneuryna)
- Witamina B2 (ryboflawina)
- Witamina B12
- Witamina C
- Witamina D
- Witamina E (alfa-tokoferol)
- Kwas foliowy
Minerały:
- Wapń
- Żelazo
- Magnez
- Fosfor
- Potas
- Sód
- Cynk
- Miedź
- Mangan
- Selen
- Fluor
Aminokwasy:
- Walina
- Leucyna
- Izoleucyna
- Treonina
- Lizyna
- Metionina
- Fenyloalanina
- Tryptofan
Masa netto: 60 g
Brokuły, po obróbce termicznej, gotowane w wodzie; na parze odsączone, bez soli.
1 różyczka ma średnicę 8 -15 cm, wagę 20 g - 60 g
Witaminy:
- Witamina A
- Beta-karoten
- Witamina B5 (kwas pantotenowy)
- Witamina B1 (tiamina, aneuryna)
- Witamina B2 (ryboflawina)
- Witamina B12
- Witamina C
- Witamina D
- Witamina E (alfa-tokoferol)
- Kwas foliowy
Minerały:
- Wapń
- Żelazo
- Magnez
- Fosfor
- Potas
- Sód
- Cynk
- Miedź
- Mangan
- Selen
- Fluor
Aminokwasy:
- Walina
- Leucyna
- Izoleucyna
- Treonina
- Lizyna
- Metionina
- Fenyloalanina
- Tryptofan
brokuły gotowane:Opis jednej porcji produktu [60 g]: | 1 porcja - 60 g |
Wartość energetyczna w 1 porcji [60 g]: | 14,40 kcal |
Białko w 1 porcji [60 g]: | 1,62 g |
Węglowodany w 1 porcji [60 g]: | 1,44 g |
Tłuszcz w 1 porcji [60 g]: | 0,24 g |
przyprawa kucharek no nie absolutnie się nie zgadzam
OdpowiedzUsuń