Zapiekanka brokułowa pod beszamelem

Szybka i prosta zapiekanka ,kolejny przepis zupełnie autorski .Zainspirował mnie tylko inny podobny przepis.Wyszło pysznie polecam,nawet ten kto nie lubi brokułów,myślę,że przypadłyby mu do gustu w takiej wersji ;)
Składniki:

  • Makaron świderki lub wstążki 30 dag
  • 1 mały brokuł (mogą być mrożone)
  • filet z kurczaka podwójna pierś
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawa kucharek
  • mąka ok 2 łyżki
Sos beszamelowy:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • gałka muszkatołowa
  • sól
Makaron ugotować all'dente  w osolonej wodzie .Odcedzić,przelać zimną wodą.Kurczaka pokroić w paseczki ,oprószyć kucharkiem , rozgniecionym czosnkiem i mąką.Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Brokuł podzielić na różyczki, obgotować w osolonej wodzie.Przygotować sos: masło i mąkę rozgrzać  na złoto.Wlać mleko energicznie mieszając ,aż powstanie masa.Na koniec doprawić do smaku gałką i solą.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć makaron ,kurczaka,brokuły,polać gotowym sosem.Zapiekamy ok 30 minut w 180 C.

Brokuły gotowane
Masa netto: 60 g

Brokuły, po obróbce termicznej, gotowane w wodzie; na parze odsączone, bez soli.

1 różyczka ma średnicę 8 -15 cm, wagę 20 g - 60 g

Witaminy:
- Witamina A
- Beta-karoten
- Witamina B5 (kwas pantotenowy)
- Witamina B1 (tiamina, aneuryna)
- Witamina B2 (ryboflawina)
- Witamina B12
- Witamina C
- Witamina D
- Witamina E (alfa-tokoferol)
- Kwas foliowy

Minerały:
- Wapń
- Żelazo
- Magnez
- Fosfor
- Potas
- Sód
- Cynk
- Miedź
- Mangan
- Selen
- Fluor

Aminokwasy:
- Walina
- Leucyna
- Izoleucyna
- Treonina
- Lizyna
- Metionina
- Fenyloalanina
- Tryptofan
brokuły gotowane:Opis jednej porcji produktu [60 g]:1 porcja - 60 g
Wartość energetyczna w 1 porcji [60 g]:14,40 kcal
Białko w 1 porcji [60 g]:1,62 g
Węglowodany w 1 porcji [60 g]:1,44 g
Tłuszcz w 1 porcji [60 g]:0,24 g

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty