piątek, 11 kwietnia 2014

jak wyjąć kości z kurczaka lub kaczki

Dziś pokażę jak w krótkim czasie i bez większych trudności można wyjąć kości z kurczaka lub kaczki ,by zrobić potem wspaniałą roladę na święta.Sama kiedyś miałam obawy  czy będę umiała to zrobić,ale świadomość tego ,że zaserwuję potem  popisowe danie na świąteczny stół dała mi więcej wiary w swoje możliwości i pokonałam kaczkę w ciągu pół godziny.Wystarczy trochę dobrych chęci i cierpliwości .W 10 kroków pokażę jak to zrobić.
Pokazuję jak wyjąć kości kaczki ,a z kurczakiem postępujemy tak samo.
  1. Kaczkę (lub kurczaka) należy pozbawić szyji oraz skrzydeł do połowy ,ucinając na zgięciu przy kości.Następnie kładziemy kaczkę na plecach,robimy nacięcie wzdłuż  jak na rysunku.

2.Następnie  oddzielamy mięso piersi kaczki ,przesuwając nóż jak najbliżej kości szkieletowej.

3.Tak powinna wyglądać prawidłowo oddzielona jedna strona .Z drugiej postępujemy tak samo.

4.Odsłonięty korpus oddzielamy sukcesywnie od mięsa pamiętając by nóż cały czas przesuwał się przy samej kości korpusu do momentu spotkania noża z kością skrzydła,przecinamy łączenie pomiędzy chrząstkami.Miejsce to wskazuje nóż na zdjęciu.Z obydwu stron postępujemy analogicznie.
5.Teraz wyłamujemy udko od korpusu ,robimy to oburącz.Następnie łączenie pomiędzy chrząstkami przecinamy nożem.Miejsce to wskazuje nóż.Z drugiej strony postępujemy tak samo.

6.Teraz oddzielamy kuperek z jednej i z drugiej strony .Zostaje on dalej w połączeniu z korpusem,który sukcesywnie odcinamy od spodu uważając by nie przeciąć skóry.(będzie więcej szycia przy pieczeniu)


7.Ostatnią kością ,którą musimy odciąć będzie ta łącząca korpus z przodu,przy otworze po szyji ;ucinamy ją i gotowe ;korpus oddzielony.

8.Jeżeli chcemy by nasza kaczka była zupełnie bez kości ,pokażę jak wyluzować te pozostałe w udkach i skrzydełkach.Udko przytrzymujemy jedną ręką za wystającą kość ,nożem posuwamy w dół ,wzdłuż kości oddzielając mięso.Gdy dojdziemy do łącznia z drugą kością na zgięciu ,postępujemy dalej tak samo obrzynając dookoła chrząstkę i prowadząc nóż ku dołowi.

9.Następnie wyciągamy ręcznie kość z otworu,(będzie lepiej związać przy pieczeniu) lub ucinamy z kawałkiem skóry.
10.Teraz skrzydełko ,postępujemy podobnie (jest łatwiej ,gdyż jest jedna kość) trzymając za wystającą kość prowadzimy nóż ku dołowi oddzielając mięso od kości.
11.Tak wygląda nasza kaczka ,którą możemy teraz nadziać dowolnym farszem,zeszyć i upiec.Przepis na kaczkę faszerowaną podam za tydzień.Mam nadzieję ,ze będzie to pomocny materiał dla początkujących;) powodzenia;)
upss ! troszkę się nabrudziło dookoła ale warto było zapewniam.



4 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna instrukcja!!! Krok po kroku, idiotoodporna -czyli dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj wyjmowałam pierwszy raz kości z kaczki i dzięki tej instrukcji nie poszło najgorzej. Dziękuje bardzo za pomoc 👏😀

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki;cieszę się ,że instrukcja się przydała ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń