piątek, 25 kwietnia 2014

kotlety sojowe z cukinią

Kotlet a'la schabowy w delikatnym sosie cukiniowo-pomidorowym.Podane z warzywami na patelnię komponuje się jako pożywny i wartościowy obiad.Przepis znalazłam na opakowaniu kotletów, sojowych,który oczywiście podległ modyfikacji w trakcie przyrządzania. polecam

Składniki:

  • 1 opakowanie kotletów sojowych a'la schabowy
  • bulion warzywny ok 1 L
  • przyprawy: sól,pieprz,vegeta
  • mąka do panierki
  • 2 jajka do panierki
  • bułka tarta do panierki
  • olej do smażenia
  • cukinia mała
  • 1 duży pomidor
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
Dodatkowo:

  • warzywa na patelnię -dowolna mieszanka
Kotlety wrzucamy do gotującego się wywaru warzywnego,gotujemy do miękkości ok 6-8 minut.Następnie odcedzamy ,pozostawiając do wystygnięcia.Doprawiamy wg gustu  ,solą pieprzem.Panierujemy w mące ,jajku i bułce.Smażymy na złoty kolor. cebulę kroimy w pół krążki,pomidora sparzamy,zdejmujemy skórkę,kroimy w pół plasterki lub w kostkę,cukinię również w kostkę.Podsmażamy na maśle dodając zgnieciony czosnek.Następnie dodajemy koncentrat,dusimy do miękkości przyprawiając do smaku.Dodajemy usmażone kotlety.Podajemy z warzywami z patelni i dużą ilością surówek.
KOTLETY SOJOWE A'LA SCHABOWE:
Wartość energetyczna w 100 g:310,00 kcal
Białko w 100 g:50,00 g
Węglowodany w 100 g:23,00 g
Tłuszcz w 100 g:2,00 g
Opis jednej porcji produktu [25 g]:1 porcja - 25 g
Wartość energetyczna w 1 porcji [25 g]:77,50 kcal
Białko w 1 porcji [25 g]:12,50 g
Węglowodany w 1 porcji [25 g]:5,75 g
Tłuszcz w 1 porcji [25 g]:0,50 g

Są smaczne, bogate w witaminy i cenne białko, będące doskonałym zamiennikiem białka zwierzęcego, a co więcej - pozwalają zachować smukłą sylwetkę.

1 komentarz: