poniedziałek, 14 kwietnia 2014

kruszaniec

Ciasto na każdy sezon i każdą okazję.Najlepsze z owocami agrestu z kompotu,ale można użyć również innych owoców.Delikatne i rozpływające się w ustach.Przepis z zeszytu mojej mamy;) polecam

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 margaryna
  • 2 łyżki smalcu
  • 5 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżki cukru (do ciasta)
  • 1,5 szklanki cukru ( do białek)
  • owoce agrestu z kompotu
Margarynę,mąkę smalec,proszek do pieczenia,żółtka i cukier dobrze utrzeć.Potem zagnieść i podzielić na 3 części.Do jednej dodać kakao.Wszystkie schłodzić.Białą część i ciemną zetrzeć na tarce o grubych oczkach na nasmarowaną blaszkę.Ułożyć na nie agrest.Pianę z białek ubić na sztywno ,dodać cukier.Ubitą pianę wyłożyć na owoce ,pokruszyć trzecią część ciasta i upiec ok 40 min w 180C

1 komentarz:

  1. Dużo słyszałam o tym cieście, ale nigdy nie robiłam, koniecznie muszę wypróbować. Dziękuję za inspirację :D

    Młoda mama gotuje...
    bymagda.blog.pl

    OdpowiedzUsuń