niedziela, 20 kwietnia 2014

Piegusek z kokosem i galaretką kiwi

Składniki na biszkopt makowy:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka suchego maku
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 Masa kokosowa:

  • 0,5 l śmietany kremówki 30%
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 20 dag wiórek kokosowych
Galaretka z kiwi:

  • 2 galaretki agrestowe(zielone)
  • słoiczek dżemu kiwiowo-agrestowego
Białka ubić na sztywno,dodać cukier,następnie żółtka,dokładnie ubić.Dodać mąkę z proszkiem i mak.pieczemy ok 40 min 180C
Galaretki żółte rozpuszczamy w niecałej szklance gorącej wody.Śmietankę ubijamy ,po koniec dodając przestudzoną galaretkę ,następnie wsypujemy wiórki.Biszkopt makowy przekrawamy na pół,na każdy blat rozkładamy masę kokosową.Górny blat z masą posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi.Oba blaty schładzamy w lodówce.
Galaretki zielone rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody.Gdy zacznie tężeć dodajemy dżem i mieszamy.Nakładamy na dolny blat z kokosem.Przykrywamy drugim.

2 komentarze:

  1. Witam. Czyżbyś wzorowała się na moim przepisie? http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/orzezwiajacy-piegus-z-kokosem-i-galaretka-kiwi-2 Mam nadzieję że ciacho smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze zdjęcia poznaję ,że to rzeczywiście twój przepis ;znalazłam go najpierw na smakerze i od razu mi się spodobał;) Lubię sprawdzać nowe przepisy ,te które zasługują na uznanie wrzucam na bloga;) Ciasto się udało;robiłam na święta ;każdemu smakowało -było pyszne ;)) dzięki za ciekawy przepis;pozdrawiam;)

      Usuń