niedziela, 27 kwietnia 2014

pomysł na... babeczki śmietankowe

Najlepsze babeczki domowej roboty jakie jadłam .Polecam dla wielbicieli słodkości ,do popołudniowej kawy czy na niedzielne spotkania ,bo każda okazja jest dobra by zjeść babeczkę;) Od siebie dodałam opcję nałożenia na masę budyniową odrobinę dżemu z czarnej porzeczki,myślę że to był dobry pomysł;)

Składniki na ciasto:
  • 10 dag cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 30 dag mąki
  • sól ;szczypta
  • 3 żółtka
Masa śmietankowa:
  • 8 dag cukru pudru
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto ,schłodzić.Rozwałkować ,wykrawać kółka o średnicy foremek na babeczki.Wyłożyć foremki ciastem,z pozostałej części wykroić tyle samo kółek ile foremek,którymi przykryjemy wierzchy babeczek. 
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem,wymieszać z mąką ziemniaczaną.Zagotować mleko z cukrem waniliowym i wlewać powoli do żółtek,ciągle mieszając.Ubijać masę na parze ,aż zgęstnieje.Babeczki napełnić ostudzoną masą,przykryć krążkami ciasta i zlepić brzegi.Piec ok 25 min w 200C. Dowolnie udekorować,najlepsze są zaraz po wyciągnięciu z pieca...




2 komentarze:

  1. wyglądają ponętnie chyba na te zimne Zośki itd sobie zafunduję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękne te babeczki, zwłaszcza z bzem w tle :)

    OdpowiedzUsuń