wtorek, 1 kwietnia 2014

zupa buraczkowa

Wyjątkowa ,pyszna i pożywna,bomba witaminowa na wiosnę.Wspomnienie smaków z dzieciństwa...moje dzieci również ją polubiły.Polecam gorąco.

Składniki:

  • Porcja mięsa na wywar np wieprzowa lub drobiowa
  • kostka bulionowa
  • burak ćwikłowy 1 duży
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 pora
  • 3-4 ziemniaki
  • natka pietruszki
  • przyprawa kucharek
  • pieprz
  • śmietana 18% 200 g 
  • 2 łyżki mąki
W ok 3 l garnku nastawić mięso na wywar dodając kostkę bulionową.Gotować do miękkości mięsa.Ziemniaki ,marchewkę i pietruszkę  pokroić w kostkę,buraka obrać zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Pora pokroić w pół krążki.Dodać warzywa do gotującego się wywaru.Gdy będą miękkie dodać mąkę rozmieszaną w zimnej wodzie oraz śmietanę.Doprawić kucharkiem i pieprzem do smaku.Posypać posiekana natką.

1 komentarz: