niedziela, 20 kwietnia 2014

kaczka nadziewana boczkiem i papryką

Jedna z propozycji podania kaczki .Przepis zupełnie autorski ,zmodyfikowany po mojemu z dwóch przepisów powstał taki ;uznany za udany ;) polecam

Składniki:

  • 1  kaczka bez kości
  • 40 dag mięsa mielonego
  • 30 dag boczku wędzonego
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • przyprawy: vegeta lub przyprawa do mięs 
  • pieprz

Kaczkę rozciętą przy wyjmowaniu kości (http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/jak-wyjac-kosci-z-kurczaka-lub-kaczki.html ) wzdłuż ,rozkładamy ,nacieramy przyprawami.Mięso mielone doprawiamy ,dodajemy posiekaną natkę i rozgnieciony czosnek. 1/3 boczku kroimy na niegrube plasterki ,pozostałą część w paski i paski te podsmażamy z posiekana cebulką i papryką pokrojoną w paski.Nakładamy kolejno :plasterki boczku,rozkładamy równomiernie mięso mielone,a na środku podsmażony boczek z papryką.Kaczkę składamy,zszywamy grubą nicią wzdłuż nacięcia i wszystkie otwory(tak ,by nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia) Kaczkę posypujemy przyprawami ,wkładamy do rękawa do pieczenia,spinając oba końce,układając ją na brytfance.Pieczemy 1 godzinę/ na kilogram kaczki,czyli jeżeli nasza kaczka waży ok 3 kg to pieczemy ją ok 3 godz .Po upłynięciu połowy czasu pieczenia możemy rozciąć rękaw,by kaczka spiekła się z wierzchu ,miała chrupiącą skórkę.Następnie możemy kaczkę przewrócić na drugą stronę ,by spiekła się i od spodu..Podajemy na gorąco lub na zimno .Kroimy w plastry.


3 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie wygląda ta brązowa skórka na kaczce. Podziwiam kucharkę, bo nadziewany drób jest niestety ponad moje siły...

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczna! Gratuluje pomyslu i dania. Koniecznie wyprobujemy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetyczna... i kaczka bez kości, no mistrzostwo :)

    OdpowiedzUsuń