niedziela, 23 marca 2014

ciasto Cuszima Siostry Anastazji

A to kolejne ciasto z książki 100 nowych przepisów Siostry Anastazji.W tą niedzielę na naszym ''zjeździe rodzinnym''zaprezentowaliśmy swoje trzy ciasta i każde z książki Anastazji;oczywiście przypadkowo;-) i w ten sposób nastąpiła wymiana przepisów i wypróbowanie 3-ch nowych ciast na raz ;-) .Na pewno już się ukazało nie raz na blogach ale powielam tę czynność gdyż nie sposób go nie zareklamować;-) polecam.

Upiec 1 ciemny i jeden jasny biszkopt.
Składniki na masę budyniową:
  • 1/2 l mleka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
  • 25 dag masła
  • cukier waniliowy
  • 3-4 łyżki cukru
Z mleka,cukru,budyniu,cukru waniliowego ugotować budyń.Przestudzony utrzeć z masłem.
 Składniki na masę truskawkową:
  • 1/2 kg truskawek(mogą być mrożone)
  • 3-4 galaretki truskawkowe
Truskawki zmiksować , podgrzać dodać suche galaretki ,dokładnie wymieszać.Lekko podgrzać.

Składniki na masę śmietankową:
  • 1/2 l śmietany kremówki
  • 1 galaretka czerwona
  • 1-2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
  • 1 op okrągłych biszkoptów
Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody.Śmietanę ubić ,dodając cukier i tężejącą galaretkę.

Przełożenie ciasta:
Biszkopt ciemny-masa budyniowa-połowa masy truskawkowej-biszkopty okrągłe-druga połowa truskawkowej masy-masa śmietankowa-biszkopt jasny-polewa.

5 komentarzy:

  1. Też mam to ciasto na oku w tej książce - może go zrobię na Święta...

    OdpowiedzUsuń
  2. przepyszne ciasto, tak jak wszystkie ciasta siostry Anastazji :-)
    www.kuchniaipodroze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe ciasto, zamiast truskawek dałem maliny mrożone z Pińczowa. Ciasto udało się, będę musiał robić je częściej, bo zostało zjedzone w "try miga". Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! cieszę się ,że się udało i smakowało;ciasta Anastazji maja to do siebie ,że zawsze wychodzą i zachwycają ;)

      Usuń
  4. no nie powiem ale wrażenie robi to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń