placki ziemniaczane po węgiersku
Pewnego razu byliśmy z mężem w restauracji na plackach ziemniaczanych po węgiersku...mimo ,że były odgrzewane smakowały wybornie ;-) od tamtej pory wiernie odtwarzam tamten smak przygotowując je w domu.Raz w miesiącu muszą być takie placki u nas na obiad ,na specjalne życzenie mojego męża;-)
Natomiast moje dziewczynki preferują placki ziemniaczane ze śmietanką i cukrem....na dokładkę;-)
Składniki dla 4 osób:
Sos:
Ziemniaki obieramy,opłukujemy,mielimy na drobnej tarce wraz z cebulą.Doprawiamy solą,dodajemy jajko ,mąkę i mieszamy na masę.Smażymy placki na złoty kolor.
Natomiast moje dziewczynki preferują placki ziemniaczane ze śmietanką i cukrem....na dokładkę;-)
Składniki dla 4 osób:
Sos:
- ok 40 dag mięsa z szynki lub łopatki
- kostka mięsna wołowa 1/2 szt
- przyprawa do mięs
- pieprz
- papryka w proszku ostra
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- marchewka 1 szt
- pietruszka 1 szt
- papryka czerwona 1 szt
- pieczarki 4 szt
- natka pietruszki
- 2 łyżki mąki
- ok 80 dag ziemniaków
- 1 cebula
- szczypta soli
- 6 łyżek mąki
- 1 jajko
- olej do smażenia
Ziemniaki obieramy,opłukujemy,mielimy na drobnej tarce wraz z cebulą.Doprawiamy solą,dodajemy jajko ,mąkę i mieszamy na masę.Smażymy placki na złoty kolor.
Ale był pyszny obiad:)
OdpowiedzUsuń