domowy krupniczek
Zacznijmy więc blogowanie od ulubionej zupki mojej córci,która chętnie podpowiada mi co ugotować gdy nie mam pomysłu;-) Z pewnością większość propozycji obiadowych będzie inspirowanych Jej upodobaniami.Polecam zatem i zapraszam na codzienne ''obiadowanie'' z moim blogiem;-)
Domowy krupniczek:
składniki:
Na kości gotujemy wywar doprawiony solą ,pieprzem około 1 godz. aż mięso będzie miękkie.W między czasie kaszę przepłukujemy wodą,ziemniaki kroimy w kosteczkę,pora w pół krążki, marchewkę,selera i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.Do wywaru dodajemy cebulę w całości,grzybka,kaszę i kostkę bulionową.Gdy kasza będzie miękka po ok.15 minutach dodajemy ziemniaki i włoszczyznę.Po ugotowaniu wyjmujemy kość i obieramy z mięsa,dodajemy do zupy.Na koniec dosypujemy posiekaną pietruszkę i koperek.Doprawiamy do smaku
Domowy krupniczek:
składniki:
- kość wieprzowa lub drobiowa porcja rosołowa
- włoszczyzna ;mały por,marchewka,seler 1/2,pietruszka
- ziemniaki 4 szt
- cebula 1
- kasza jęczmienna 4 łyżki stołowe
- grzybek suszony 1 szt
- pietruszka natka
- koperek
- sól
- pieprz mielony
Na kości gotujemy wywar doprawiony solą ,pieprzem około 1 godz. aż mięso będzie miękkie.W między czasie kaszę przepłukujemy wodą,ziemniaki kroimy w kosteczkę,pora w pół krążki, marchewkę,selera i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.Do wywaru dodajemy cebulę w całości,grzybka,kaszę i kostkę bulionową.Gdy kasza będzie miękka po ok.15 minutach dodajemy ziemniaki i włoszczyznę.Po ugotowaniu wyjmujemy kość i obieramy z mięsa,dodajemy do zupy.Na koniec dosypujemy posiekaną pietruszkę i koperek.Doprawiamy do smaku
Komentarze
Prześlij komentarz