Racuchy z jabłkami

Szybkie i łatwe w przygotowaniu, idealne na podwieczorek;-)
Składniki dla 4 osób:

  • 2 dag drożdży
  • 1 szkl mleka
  • 2 szkl mąki
  • 5 dag cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki spirytusu
  • 2 jabłka
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia
Drożdże rozpuszczamy z 2 łyżeczkami cukru.Jajka ubijamy mikserem w głębokim naczyniu,dodajemy kolejno mąkę ,mleko,drożdże na końcu spirytus.Jabłka kroimy w kostkę ,mieszamy z ciastem.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Następnie rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką porcje ciasta.Smażymy z obu stron .Gorące posypujemy cukrem pudrem.

Aby ciasto nie przyklejało się do łyżki maczamy łyżkę w zimnej wodzie.
Spirytus dodajemy po to by racuchy podczas smażenia nie ''piły oleju''.

Komentarze

Popularne posty