Zapiekanka wiejska
Temat zapiekanek jest szeroki jak rzeka.Inspiracji do ich przygotowania nie brakuje,gdyż każdy pomysł jest dobry,by z niczego zrobić COŚ.Wystarczy umiejętnie dobrać składniki ,na wierzch oczywiście sypnąć serem i danie gotowe.Lubię kombinować w kuchni i cieszę się jak coś mi wychodzi,taką kombinacją jest ta właśnie zapiekanka;prosta i smaczna.
Składniki :
Wierzch można posypać jeszcze odrobiną ziół prowansalskich lub zieloną pietruszką,a zamiast boczku można też użyć kiełbaski wiejskiej.
Składniki :
- ok 600 g ziemniaków
- 15 dag boczku wędzonego
- 15 dag sera żółtego
- 1 cebula
- ok 30 dag grzybów leśnych(mogą być mrożone)
- śmietana 18 lub 30 %
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- vegeta
- przyprawa do ziemniaków
- masło do posmarowania formy
Wierzch można posypać jeszcze odrobiną ziół prowansalskich lub zieloną pietruszką,a zamiast boczku można też użyć kiełbaski wiejskiej.
Komentarze
Prześlij komentarz