cukiniowa przystawka
Każdy, kto stosuje dietę odchudzającą, powinien pamiętać o cukinii, bowiem ma wyjątkowo niską wartość energetyczną, a przy tym zawiera mnóstwo witamin: C, A, K i wit. z grupy B. Bogata jest również w beta-karoten i składniki mineralne, takie jak magnez, potas czy żelazo. Cukinia zalecana jest osobom o wrażliwym układzie pokarmowym, gdyż łagodzi objawy nadkwaśności. Zawarte w niej związki zasadowe działają odkwaszająco i wpływają korzystnie na proces trawienie.
U mnie w domu cukinia zagościła dzięki mojej mamie ,która prostym przepisem przekonała nas do niej.Teraz nie wyobrażamy sobie ,by jej nie jeść,często gości na naszym stole w różnej postaci.Dlatego jeżeli ktoś nie lubi cukinii lub nie wie jak smakuje proponuję na początek tą przystawkę,przekona najbardziej wybredne podniebienie;-)
Składniki:
Zamoast smażenia cukinie możemy grillować na folii aluminiowej skrapiając ją olejem.
U mnie w domu cukinia zagościła dzięki mojej mamie ,która prostym przepisem przekonała nas do niej.Teraz nie wyobrażamy sobie ,by jej nie jeść,często gości na naszym stole w różnej postaci.Dlatego jeżeli ktoś nie lubi cukinii lub nie wie jak smakuje proponuję na początek tą przystawkę,przekona najbardziej wybredne podniebienie;-)
Składniki:
- 1 mała lub średnia cukinia
- 2 ząbki czosnku
- przyprawa vegeta
- mąka
- olej do smażenia
Zamoast smażenia cukinie możemy grillować na folii aluminiowej skrapiając ją olejem.
Ja najczęściej przygotowuję cukinię faszerowaną i zapiekaną :)
OdpowiedzUsuń