risotto na bogato i wątróbka w sosie własnym z groszkiem
Risotto można przyrządzić na wiele sposobów .Ja podpatrzyłam w pewnym programie telewizyjnym jak zrobić dobre risotto i zwiększyć kaloryczność sprawiając by było bardziej pożywne.A wystarczy dodać śmietanę by tak się stało oraz mnóstwo zielonych dodatków.Ja dodałam szczypiorek i natkę pietruszki,można dodać również zielone zioła.Pasuje idealnie do wątróbki drobiowej w sosie własnym.
Składniki dla 4 osób
Ryż:
Na niewielkiej ilości oleju przesmażamy cebulkę posiekaną w drobną kostkę.Dosypujemy suchy ryż.Po chwili dolewamy bulion ,tyle by przykrył ryż.Mieszamy,by ryż nie przywierał do dna.Uzupełniamy wyparowany bulion,do momentu ,aż ryż będzie all'dente .Następnie dodajemy śmietanę,zagotowujemy.Na końcu dodajemy posiekaną zieleninę.
Składniki dla 4 osób
Ryż:
- 2 woreczki ryżu''na sypko''
- bulion warzywny ok 1.5 l
- cebula 1 mała
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- zielony szczypiorek
- natka pietruszki
- ok 50 dag wątróbki drobiowej
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- przyprawa kucharek
- pieprz
- 2 łyżki mąki
- zielony groszek z puszki ok 2-3 łyżki
Na niewielkiej ilości oleju przesmażamy cebulkę posiekaną w drobną kostkę.Dosypujemy suchy ryż.Po chwili dolewamy bulion ,tyle by przykrył ryż.Mieszamy,by ryż nie przywierał do dna.Uzupełniamy wyparowany bulion,do momentu ,aż ryż będzie all'dente .Następnie dodajemy śmietanę,zagotowujemy.Na końcu dodajemy posiekaną zieleninę.
Wątróbka drobiowa duszona:Opis jednej porcji produktu [100 g]: | 1 porcja - 100 g |
Wartość energetyczna w 1 porcji [100 g]: | 136,00 kcal |
Białko w 1 porcji [100 g]: | 19,10 g |
Węglowodany w 1 porcji [100 g]: | 0,60 g |
Tłuszcz w 1 porcji [100 g]: | 6,30 g |
Z ryżem, znaczy dieta wysokowęglowodanowa - http://www.stachurska.eu/?p=9928 , może się przyda. Wątróbka jest wdzięczym produktem, znakomicie się komponuje z jabłkiem, ze śliwką, w pomidorach, z musztardą, z sezamem. I dodatkowo jest znakomita w pastach.
OdpowiedzUsuń