Coś na podwieczorek dla dzieci.Często przyrządzam swoim pociechom,które go uwielbiają.Jest lekką,zdrową,pożywną przekąską ,łatwą i szybką w przygotowaniu.Czas gotowania ryżu ok 20 minut i przesmażenie jabłek ok 10 min.Nie wymaga zapiekania i tak jest dobre;-)
porcja dla 2 osób:
- 1 woreczek ryżu 100g (ten do gotowania na sypko)
- 2 jabłka
- cukier
- cynamon
- śmietana
Ryż gotujemy w osolonej wodzie ok 20 min.Jabłka myjemy,obieramy ze skórki ,ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w kosteczkę.Przesmażamy podlewając wodą,by nie przywarły do dna z odrobiną cukru,cynamonu.Gotowy ryż odcedzamy z wody ,porcjujemy na talerzu,na środku układamy przesmażone jabłka ,polewamy śmietanką,posypujemy cukrem i danie gotowe.
Opis jednej porcji produktu [220 g]: | 1 porcja po ugotowaniu - 220 g |
Wartość energetyczna w 1 porcji [220 g]: | 336,60 kcal |
Białko w 1 porcji [220 g]: | 4,40 g |
Węglowodany w 1 porcji [220 g]: | 68,42 g |
Tłuszcz w 1 porcji [220 g]: | 4,62 g |
Komentarze
Prześlij komentarz