kapuśniak po mojemu
Kapusta kiszona to doskonałe zródło witaminy C (w 100 g jest jej tyle co w całej cytrynie!)
a także innych witamin z grupy B oraz wit. K,P,E .Zawiera również wiele cennych soli mineralnych .Dlatego warto ją jeść o każdej porze roku.W kuchni na szczęście jest wiele możliwości jej wykorzystania i to pod rożną postacią.Ja wybrałam na dziś kapuśniaczek ,który za każdym razem kiedy go robię wychodzi co raz lepszy;-) Jest to kolejna potrawa którą się nauczyłam robić sama bez przepisu;)
Składniki :
- drobiowe lub wieprzowe porcje rosołowe (np żeberko wieprzowe lub skrzydełko drobiowe)na wywar
- przyprawa vegeta
- liść laurowy 1 szt
- ziele angielskie 2 szt
- grzybek suszony 1 szt
- por 1/2
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 4 ziemniaki
- kapusta kiszona ok 15 dag
- pieprz
- 1 cebula
- boczek wędzony 10 dag
- kiełbasa wiejska 10 dag
Opis jednej porcji produktu [80 g]:1 porcja - 80 gWartość energetyczna w 1 porcji [80 g]:16,00 kcalBiałko w 1 porcji [80 g]:0,72 gWęglowodany w 1 porcji [80 g]:1,12 gTłuszcz w 1 porcji [80 g]:0,11 g
wartości odżywcze na samym dole posta odnoszą się do kapusty kiszonej
OdpowiedzUsuń