jak zrobić idealne mielone lub pulpety,sos pomidorowy i buraczki zasmażane.
Aby nasze kotlety mielone wyszły idealne,należy dobrać odpowiednie mięso.Najlepiej kupić kawałek mięsa i zmielić samemu w domu.Nie może ono być zbyt tłuste,ale ważne by odrobina tłuszczyku też była,by kotlety nie były znów zbyt suche.Ważne jest również by użyć mało bułki ,zbyt duża ilość spowoduje ,że będą twarde i zbite.Do moich kotletów dodaję również zieloną pietruszkę ,by stały się naprawdę wyjątkowe i pachnące.Dziś podaję z sosem pomidorowym oczywiście domowej roboty;) oraz buraczkami zasmażanymi;) taki prawdziwy polski obiadek;)
Składniki dla 4 osób:
Sos: Kostkę bulionową rozpuszczamy w ok 0,5 l wody,dodajemy pokrojoną w pół plasterki marchewkę.Gotujemy do miękkości.Mąkę i koncentrat mieszamy w niewielkiej ilości zimnej wody.Dodajemy do gotującego wywaru.Mieszamy do momentu zgęstnienia sosu i zagotowania.Doprawiamy pieprzem ew.vegetka.
Buraczki: Buraki myjemy,gotujemy w łupinach do miękkości .Następnie obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.Podsmażamy na maśle kilkanaście minut.Dodajemy śmietanę i przyprawiamy do smaku cytryną ew. cukrem.
Składniki dla 4 osób:
- ok 50 dag mięsa (np z łopatki lub szynki)
- 1 jajko
- 1/2 czerstwej bułki
- 0,5 szkl mleka
- 1 cebula
- pęczek natki pietruszki
- pieprz
- vegeta
- bułka tarta do obtoczenia
- 0,5 kostki bulionowej
- 1/2 marchewki
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki
- pieprz
- ok 5-6 szt buraka czerwonego
- 2 łyżki masła
- 200 g śmietany
- sok z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku
Sos: Kostkę bulionową rozpuszczamy w ok 0,5 l wody,dodajemy pokrojoną w pół plasterki marchewkę.Gotujemy do miękkości.Mąkę i koncentrat mieszamy w niewielkiej ilości zimnej wody.Dodajemy do gotującego wywaru.Mieszamy do momentu zgęstnienia sosu i zagotowania.Doprawiamy pieprzem ew.vegetka.
Buraczki: Buraki myjemy,gotujemy w łupinach do miękkości .Następnie obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.Podsmażamy na maśle kilkanaście minut.Dodajemy śmietanę i przyprawiamy do smaku cytryną ew. cukrem.
Buraki zasmażane - tabela kalorii
Buraki należą w naszym kraju do jednych z najpopularniejszych warzyw, nie tylko ze względu na walory smakowe,
ale również z uwagi na walory odżywcze. Barszcze i soki z buraków obniżają ciśnienie krwi, oczyszczają ją
oraz powodują w niej wzrost liczby czerwonych ciałek (ich niedobór powoduje anemię). Poza tym buraki
zawierają dużo witaminy C i B1 oraz wiele makro- i mikroelementów. Znajdziemy w nich wapno,
magnez, potas oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez (o których przypuszcza się, że działają
hamująco na rozwój raka). Z uwagi na swój skład buraki mają działania dokwaszające,
dlatego polecane są zwłaszcza osobom spożywającym dużo produktów o charakterze kwasotwórczym
(tj. m.in.: mięsa, ciasta, pieczywa). Z tego powodu są też pomocne w walce ze zgagą.
Warto wiedzieć, że te wszechstronne warzywa wykorzystuje się też w leczeniu grypy,
anginy i przeziębień. Z uwagi na dużą zawartość cukru w burakach ostrożnie powinny je stosować
w kuchni osoby cierpiące na cukrzycę.
|
Komentarze
Prześlij komentarz