niedziela, 23 marca 2014

Ciasto z rogalikami Siostry Anastazji

Kolejne ciasto Anastazji ,które zasługuje na uznanie.Jest przepyszne ,delikatne i wykwintne.Polecam.
Rogaliki w oryginale przepisu są podane by zrobić je samemu,lecz można je zastąpić 7days'ami mini: wówczas placek staje się mniej pracochłonny.
Upiec jasny biszkopt przekroić na pół lub 2 cienkie.
Masa budyniowa:

  • 1/2 l mleka
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 3-4 łyżki kawy
  • 1 szklanka cukru
  • 25 dag masła
  • spirytus do smaku
Połowę mleka zagotować z cukrem ,pozostałą część roztrzepać z żółtkami,mąkami i kawą.Wlać do mleka,ugotować budyń.Masło utrzeć dodając stopniowo przestudzony budyń.Masie można zaostrzyć smak dodając odrobinę spirytusu.

Masa śmietankowa:

  • 1/2 l śmietanki kremówki 
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • cukier puder do smaku
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody.Śmietanę ubić dodając cukier puder do smaku i przestudzoną żelatynę.

Dodatkowo:
  • paczka rogalików 7day's mini
  • powidła śliwkowe

Przełożenie ciasta:
Biszkopt (można posmarować powidłami) -masa budyniowa-rogaliki lekko dociskając w masę-masa śmietankowa-biszkopt-polewa


4 komentarze:

  1. Muszę przyznać, że nie znam tego a wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dla mnie takie trochę bez sensu duże, upieczone rogaliki, pełne sztucznych ulepszaczy i domowe ciasto razem ...

    OdpowiedzUsuń
  3. w oryginalnym przepisie Anastazja sama piecze rogaliki do tego ciasta; wówczas jest bardziej pracochłonne.Dla zabieganych i leniwych jest wersja z kupowanymi rogalikami ''MINI 7 DAY'S'';kto nie spróbował tego ciasta nie wie jakie jest wyjątkowe;)Zapraszam po przepis na domowe rogaliki z nutellą ze śliwek:
    http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2014/09/rogaliki-z-nutella-oraz-co-zrobic-by.html

    OdpowiedzUsuń