środa, 12 marca 2014

jak zrobić idealne ciasto na kluski śląskie

Podstawą do zrobienia idealnego ciasta na kluski śląskie jest  dobrze dobrana odmiana ziemniaków.Może to być np odmiana aster,gracja ,tajfun,ibis, bryza lub inne.Ziemniaki sypkie z dużą zawartością skrobi lepiej nadają się do tego rodzaju ciast ziemniaczanych.Drugą ważną rzeczą są właściwie dobrane proporcje .Aby ciasto było idealne uważa się ,że mąki ziemniaczanej powinno być zawsze proporcjonalnie do ilości  ziemniaków mianowicie jedna czwarta ich ilości.
Dziś proponuję kluski śląskie z sosem pieczarkowym i surówką.

Składniki na kluski śląskie:

  • 1 kg ziemniaków 
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 20 dag mąki ziemniaczanej
Ziemniaki obieramy,opłukujemy,gotujemy w osolonej wodzie.Gdy wystygną przepuszczamy przez maszynkę.Stolnicę oprószamy mąką pszenną,kładziemy ziemniaki,mąkę ziemniaczaną,wbijamy jajko.Zagniatamy ciasto.Dzielimy na wałki ,kroimy na małe kawałki,formujemy kulki,lekko je przygniatamy ,robimy po środku dziurkę.Gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia.

Składniki na sos pieczarkowy:

  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • pieprz
  • vegeta
  • śmietana 18 % 200 g
  • 1,5 łyżki mąki
  • natka pietruszki

Pieczarki oczyścić ,umyć,pokroić w półplasterki.Na patelni rozpuścić masło,dodać pieczarki i pokrojoną w kostkę cebulę.Przyprawić vegetką .Przesmażyć do momentu wyparowania powstałej wody.Następnie dolać ok 1,5 szkl gotowanej wody.Mąkę rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody razem ze śmietaną.Dodać do sosu,zagotować.Na końcu przyprawić pieprzem i posiekaną natką.

Składniki na surówkę :
  • 3 listki kapusty pekińskiej
  • 1/2 pomidora
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 1/2 pora
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
Warzywa myjemy,szatkujemy,marchewkę na grubych oczkach,przyprawiamy do smaku.Dodajemy olej 5 min przed podaniem.

1 komentarz:

  1. O matko jaki jestem głodny:) muszę coś takiego sobie skręcić w niedzielę. Dzięki za przepis. Pozdrawiam, K.

    OdpowiedzUsuń