poniedziałek, 10 marca 2014

Gniazda makaronowe zapiekane

Uwielbiam dania z makaronu ,bo przeważnie są szybkie w przygotowaniu i dają wiele możliwości kreowania potrawy ;w każdej chwili można coś dodać ,coś zmienić  wystarczy tylko dobrze go ugotować ,najlepiej al dente wtedy się zawsze udaje każde danie.
czy wiesz ,że:
Najstarszy makaron znaleziono w Chinach, miał cztery tysiące lat i ok. 20 cali długości. Znaleziono go w wiosce z okresu neolitu nad brzegami Żółtej Rzeki. To najstarsze odkryte przez archeologów jedzenie. Według legendy do Europy miał go jakoby sprowadzić wenecki podróżnik, Marco Polo. Jest to jednak tylko legenda, bowiem już tysiąc lat wcześniej, w II wieku naszej ery, rzymski badacz Galen wspomniał o tego typu potrawie[1], natomiast Muhammad al-Idrisi udokumentował istnienie suszonego makaronu (takiego, jak współczesny) w południowych Włoszech, na Sycylii i w Trabii ok. XII wieku, czyli jeszcze przed narodzinami Marco Polo.

Składniki:
  • makaron gniazda
  • 40 dag mięsa mielonego
  • cebula
  • 10 dag pieczarek
  • 10 dag papryki
  • 2 wędzone frankfurterki lub kiełbasa polska
  • pomidor
  • ser żółty 15 dag
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • oliwa lub olej
  • przyprawa do mięs
  • pieprz

Mięso doprawiamy,podsmażamy z cebulką,papryką ,kiełbaską.Dodać pomidora i smażyć aż odparuje woda.Dodać śmietanę,przecier,przesmażyć.Makaron ugotować w osolonej wodzie tak ,by gniazda się nie rozpadły.Delikatnie odcedzić,wybierając je pojedyńczo.Naczynie  żaroodporne wysmarować np maslem.poukładać gniazdka,na każde nałożyć mięso,skropić oliwą,nałożyć pieczarki i starty ser.Można posypać bazylią i oregano.Piec ok 15 min
Opis jednej porcji produktu [100 g]:1 porcja - 100 g
Wartość energetyczna w 1 porcji [100 g]:345,00 kcal
Białko w 1 porcji [100 g]:11,00 g
Węglowodany w 1 porcji [100 g]:73,50 g
Tłuszcz w 1 porcji [100 g]:0,30 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz