czwartek, 27 marca 2014

jak zrobić idealne mielone lub pulpety,sos pomidorowy i buraczki zasmażane.

Aby nasze kotlety mielone wyszły idealne,należy dobrać odpowiednie mięso.Najlepiej kupić kawałek mięsa i zmielić samemu w domu.Nie może ono być zbyt tłuste,ale ważne by odrobina tłuszczyku też była,by kotlety nie były znów zbyt suche.Ważne jest również by użyć mało bułki ,zbyt duża ilość spowoduje ,że będą twarde i zbite.Do moich kotletów dodaję również zieloną pietruszkę ,by stały się naprawdę wyjątkowe i pachnące.Dziś podaję z sosem pomidorowym oczywiście domowej roboty;) oraz buraczkami zasmażanymi;) taki prawdziwy polski obiadek;)

Składniki dla 4 osób:

  • ok 50 dag mięsa (np z łopatki lub szynki)
  • 1 jajko
  • 1/2 czerstwej bułki
  • 0,5 szkl mleka
  • 1 cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • pieprz
  • vegeta
  • bułka tarta do obtoczenia
Składniki na sos:

  • 0,5 kostki bulionowej
  • 1/2 marchewki
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • pieprz
Buraczki zasmażane:

  • ok 5-6 szt buraka czerwonego
  • 2 łyżki masła
  • 200 g śmietany
  • sok z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku
Bułkę moczymy w mleku.Mięso myjemy,mielimy w maszynce na grubym sicie.Przyprawiamy przyprawami do smaku.Dodajemy jajko,cebulę pokrojoną w kosteczkę, namoczoną  bułkę i posiekaną natkę.Mieszamy na jednolitą masę.Formujemy w kotlety lub pulpety,obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu.
Sos: Kostkę bulionową rozpuszczamy w ok 0,5 l wody,dodajemy pokrojoną w pół plasterki marchewkę.Gotujemy do miękkości.Mąkę i koncentrat mieszamy w niewielkiej ilości zimnej wody.Dodajemy do gotującego wywaru.Mieszamy do momentu zgęstnienia sosu i zagotowania.Doprawiamy pieprzem ew.vegetka.
Buraczki: Buraki myjemy,gotujemy w łupinach do miękkości .Następnie obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.Podsmażamy na maśle  kilkanaście minut.Dodajemy  śmietanę i przyprawiamy do smaku cytryną ew. cukrem.

Buraki zasmażane - tabela kalorii


Wartości odżywcze w 100 g produktu
Kilokalorie84 kcal
Białko1.6 g
Tłuszcze5.5 g
Węglowodany7 g

Buraki należą w naszym kraju do jednych z najpopularniejszych warzyw, nie tylko ze względu na walory smakowe, 
ale również z uwagi na walory odżywcze. Barszcze i soki z buraków obniżają ciśnienie krwi, oczyszczają ją 
oraz powodują w niej wzrost liczby czerwonych ciałek (ich niedobór powoduje anemię). Poza tym buraki
 zawierają dużo witaminy C i B1 oraz wiele makro- i mikroelementów. Znajdziemy w nich wapno,
 magnez, potas oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez (o których przypuszcza się, że działają 
hamująco na rozwój raka). Z uwagi na swój skład buraki mają działania dokwaszające, 
dlatego polecane są zwłaszcza osobom spożywającym dużo produktów o charakterze kwasotwórczym 
(tj. m.in.: mięsa, ciasta, pieczywa). Z tego powodu są też pomocne w walce ze zgagą. 
Warto wiedzieć, że te wszechstronne warzywa wykorzystuje się też w leczeniu grypy,
 anginy i przeziębień. Z uwagi na dużą zawartość cukru w burakach ostrożnie powinny je stosować 
w kuchni osoby cierpiące na cukrzycę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz