wtorek, 18 marca 2014

parowce

Dziś obiad na słodko czyli parowce;kluski drożdżowe gotowane na parze.Smaki z dzieciństwa ...moja mama robiła takie z polewą czekoladową...co to była za radość ,bo wiadomo;dzieci uwielbiają słodkości.Można je podać również z syropem owocowym lub jagodami i śmietaną.

Składniki dla ok 6-8 osób:

  • 1 kg mąki
  • 5 dag drożdży
  • 0,5 l mleka z wodą
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
Drożdże rozpuścić w cukrze.Mąkę przesiać na stolnicy,zrobić wgłębienie posolić,wbić jajko,,dodać mleko i rozpuszczone drożdże.Zagnieść ciasto,rozwałkować na grubość ok 1 cm ,przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.Duży garnek uzupełnić wodą,rozłożyć na nim gazę przywiązując sznurkiem.Przygotować wysoką przykrywkę np z drugiego dużego garnka.Zagotować wodę.Gdy ciasto wyrośnie pokroić je w pasy,następnie romby lub wycinać kółka szklanką.Gdy powstanie para nad garnkiem układać partiami parowce.Przykryć pokrywą,gotować kilka minut .

Polewa czekoladowa:

  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • Podane składniki zagotować ok 2 min .

1 komentarz:

  1. Hmmm, może się przekonam do kluch na parze. Twój przepis naprawdę wygląda przystępnie. Spróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń