poniedziałek, 24 marca 2014

Pieczarkowa

Pyszna pieczarkowa zupa na wiosenne dni.Jako dodatek proponuję mnóstwo zieleniny;świeży szczypiorek i natka pietruszki koniecznie w podwójnej dawce,gdyż witamin nigdy za wiele.Ja uwielbiam je dodawać w dużych ilościach do wszystkich dań począwszy od zup,sosów,sałatek po zwykłe kanapki...

  • Natka pietruszki poprawia widzenie, zapobiega anemii i krzywicy. Ma też własności odtruwające organizm, „czyści krew”, działa moczopędnie, usuwa nadmiar wody, regeneruje włosowate naczynia krwionośne. Łyżeczka natki dziennie zaspokaja nieomal wszystkie nasze potrzeby witaminowe. Zawiera bowiem najważniejsze minerały (wapń, magnez, żelazo, potas) oraz witaminy (A, C, PP, kwas foliowy), i to w dużych ilościach. Witamin B, E, D i K ma nieco mniej. Natka pietruszki ułatwia przyswajanie żelaza (nawet 2–4-krotnie) z innych produktów, zarówno roślinnych, jak i zwierzęcych.

    http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/Wartosci-odzywcze-zieleniny-rzezuchy-natki-pietruszki-szczypiorku-kopr_35069.html
  • Specyficzny smak i zapach nadają mu związki siarki, które mają lecznicze właściwości. Szczypiorek pobudza apetyt, ułatwia trawienie oraz ma lekkie działanie przeczyszczające. Zawiera karoten, kwas foliowy, witaminy C, B1, B2, a także potas, sód, wapń, magnez, fosfor, kwas krzemowy i chlor.

    http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/Wartosci-odzywcze-zieleniny-rzezuchy-natki-pietruszki-szczypiorku-kopr_35069.htm


Zupa pieczarkowa:
Składniki:

  • bulion grzybowy,drobiowy,warzywny lub wołowy wg uznania
  • pieczarki 30 dag
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera 
  • 1/2 pora
  • makaron świderki,falbanki lub inny 1-2 garstki
  • sól
  • pieprz
  • śmietana 18%
  • 1 łyżka mąki
  • zielenina:natka pietruszki,szczypiorek
Pieczarki oczyścić ,opłukać pokroić w półplasterki,cebulę pokroić w kostkę.Przesmażyć razem na maśle doprawiając do smaku.W garnku ok 3 l zagotować wodę ,dodać  pieczarki.Marchewkę,pietruszkę ,selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Pora pokroić w półplasterki.Dodać do zupy.Gdy warzywa będą miękkie dodać makaron.(makaron można również ugotować osobno)Śmietanę rozmieszać z mąką w odrobinie wody.Dodać do zupy,gotować kilka minut.Na koniec doprawić do smaku przyprawą ,pieprzem,posypać posiekanymi szczypiorkiem i pietruszką.

Grzyby doceniane są przede wszystkim za swoje walory smakowe i aromat. Dlatego niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że są one źródłem wielu odżywczych wartości. I tak, niepozorna pieczarka zawiera w sobie spore ilości białka, błonnika, witamin i mikroelementów. Znajdziemy w niej więc witaminy z grupy B, wit. D, a także fosfor, potas, żelazo i miedź. Bogata w kwas foliowy polecana jest kobietom ciężarnym i anemikom. Ze względu na spore ilości przyswajalnego białka, pośrednim w strukturze między zwierzęcym a roślinnym, może śmiało zastępować mięso i być głównym składnikiem diety każdego wegetarianina. Dodatkowo spożywanie pieczarek przyczynia się do obniżenia poziomu tłuszczu we krwi, zwiększenia odporności, lepszego trawienia, a także przeciwdziała tworzeniu się toksycznych złogów w organizmie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz