czwartek, 20 marca 2014

placki ziemniaczane po węgiersku

Pewnego razu byliśmy z mężem w restauracji na plackach ziemniaczanych po węgiersku...mimo ,że były odgrzewane smakowały wybornie ;-) od tamtej pory wiernie odtwarzam tamten smak przygotowując je w domu.Raz w miesiącu muszą być takie placki u nas na obiad ,na specjalne życzenie mojego męża;-)
Natomiast moje dziewczynki preferują placki ziemniaczane ze śmietanką i cukrem....na dokładkę;-)

Składniki dla 4 osób:
Sos:

  • ok 40 dag mięsa z szynki lub łopatki
  • kostka mięsna wołowa 1/2 szt
  • przyprawa do mięs
  • pieprz
  • papryka w proszku ostra 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • marchewka 1 szt 
  • pietruszka 1 szt
  • papryka czerwona 1 szt
  • pieczarki 4 szt
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki mąki
Placki ziemniaczane:

  • ok 80 dag ziemniaków
  • 1 cebula
  • szczypta soli
  • 6 łyżek mąki
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
Mięso myjemy,kroimy w kosteczkę,przyprawiamy przyprawami.Przesmażamy.Dodajemy zgnieciony czosnek i cebulkę pokrojoną w kostkę,smażymy chwilkę.Następnie podlewamy gotowaną wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa,uzupełniając wyparowaną wodę.Warzywa kroimy w słupki,pieczarki w półplasterki.Dodajemy do sosu.Dusimy kilka minut.W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzamy mąkę.Zagęszczamy nią sos,zagotowując.Na koniec dodajemy zieloną pietruszkę posiekaną.
Ziemniaki obieramy,opłukujemy,mielimy na drobnej tarce wraz z cebulą.Doprawiamy solą,dodajemy jajko ,mąkę i mieszamy na masę.Smażymy placki na złoty kolor.


1 komentarz: