sobota, 15 marca 2014

spaghetti z domowym sosem bolognese

Makaron spaghetti uwielbiany przez wszystkich ,u mnie w domu również ma wielkie uznanie;) zawsze sos przyrządzam sama i to jest chyba ten najważniejszy aspekt ,który dodaje uroku tej potrawie.Makaron również powinien być dobrej jakości i ugotowany  nie inaczej jak all dente.Idealne danie na szybki obiad jak również romantyczną  kolację;) polecam
 Składniki na sos:

  • 40 dag mięsa mielonego (najlepsze zmielone samemu z łopatki lub szynki)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • koncentrat pomidorowy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie 
  • natka pietruszki
  • przyprawa do mięs,vegeta,pieprz
  • 10 dag żółtego sera do posypania
Mięso przyprawiamy ,dodajemy zgnieciony czosnek,przesmażamy ,dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę.Smażymy kilka minut.Marchewkę i pietruszkę kroimy w cienkie słupki.Dodajemy do mięsa wraz z koncentratem , podlewamy gotowaną wodą i dusimy do miękkości warzyw.Na końcu sos powinien zgęstnieć ,przyprawiamy go do smaku ziołami ,pieprzem,posypujemy posiekaną natką.Makaron gotujemy all dente ,podajemy z sosem .Wierzch posypujemy startym drobno żółtym serem.

Zamiast koncentratu możemy użyć pomidorów z puszki .

1 komentarz:

  1. Pyszny, uwielbiam właśnie taki klasyczny bolognese z marchewką ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń