czwartek, 6 marca 2014

Zalewajka świętokrzyska

Zupa ta w 2006r. została wpisana na Krajową Listę Produktów Tradycyjnych
Ja przedstawiam swoją wersję zalewajki z grzankami czosnkowymi i jajkiem.Polecam!
 Składniki dla 4 osób:

  • 10 dag boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • ziemniaki 4 szt
  • sól
  • pieprz
  • śmietana wiejska 18% 200 g
  • 1 łyżka mąki
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • koperek
grzanki czosnkowe:

  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 kromki chleba (mogą być czerstwe)
  • masło
W garnku zagotowujemy ok 2,5 l wody ,doprawionej solą.Ziemniaki obieramy myjemy,kroimy w kosteczkę.Wrzucamy do wrzącej wody.Boczek kroimy w kosteczkę,podsmażamy na patelni,dodajemy pokrojoną również w kostkę cebulę,smażymy do zrumienienia cebuli.Całość przekładamy do zupy.W kubeczku,w niewielkiej ilości zimnej wody mieszamy 1 łyżkę mąki i śmietanę.Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy do zupy.Przyprawiamy pieprzem i koperkiem.Chleb smarujemy masłem i rozgniecionym czosnkiem.Kroimy w kostkę.Na tej samej patelni co boczek smażymy grzanki czosnkowe,do momentu aż będą chrupiące.Gotową zupę podajemy z jajkiem na twardo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz