niedziela, 9 marca 2014

Zapiekanka wiejska

Temat zapiekanek jest szeroki jak rzeka.Inspiracji do ich przygotowania nie brakuje,gdyż każdy pomysł jest dobry,by z niczego zrobić COŚ.Wystarczy umiejętnie dobrać składniki ,na wierzch oczywiście sypnąć serem i danie gotowe.Lubię kombinować w kuchni i cieszę się jak coś mi wychodzi,taką kombinacją jest ta właśnie zapiekanka;prosta i smaczna.
Składniki :

  • ok 600 g ziemniaków
  • 15 dag boczku wędzonego 
  • 15 dag sera żółtego
  • 1 cebula
  • ok 30 dag grzybów leśnych(mogą być mrożone)
  • śmietana 18 lub 30 %
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • vegeta
  • przyprawa do ziemniaków
  • masło do posmarowania formy
Ziemniaki myjemy ,gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie.Boczek kroimy w kostkę.Grzyby kroimy w paski,przesmażamy na maśle z cebulą pokrojoną w pół krążki i przyprawiamy  vegetką.Jajka roztrzepujemy dodajemy śmietanę ,sól,pieprz i starty żółty ser.Mieszamy razem.Ugotowane ziemniaki kroimy w plastry ,część z nich układamy na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem,posypujemy przyprawą do ziemniaków.Na nie ukłdamy grzyby z cebulą,pokrywamy resztą ziemniaków i przyprawą.Wierzch posypujemy boczkiem i przygotowaną masą z jajek.Zapiekamy ok 30 min w 180C

Wierzch można posypać jeszcze odrobiną ziół prowansalskich lub zieloną pietruszką,a zamiast boczku można też użyć kiełbaski wiejskiej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz